Vorige week meldde onze Minister van Financiën Dijsselbloem dat de economische crisis voorbij was. Hij baseerde zich hierbij natuurlijk op bepaalde financiële kengetallen. Tegelijkertijd gaf hij toe dat de beoordeling van het einde van de crisis afhangt van de definitie die je hanteert (bron: artikel Volkskrant). Zo rechtlijnig is het dus allemaal niet en hetzelfde kan worden gesteld voor het begin en het einde van een relatiecrisis.

Wel zijn er meestal een aantal duidelijke signalen wanneer de relatie verslechterd: vaker ruzie; minder tijd en aandacht voor elkaar; weinig en/of niet echt prettige lichamelijke intimiteit; veel gevoelens van irritatie; elkaar met opzet uit de weg gaan; dromen van en/of flirten met anderen, etc..
Wannéér je in een relatiecrisis bent beland is niet altijd zo eenduidig te benoemen; de gevoelens die je ten opzichte van jouw partner en jullie relatie hebt, zijn meestal wél duidelijk.
Mocht je overwegend ontevreden zijn, dan is de kans groot dat je in een relatiecrisis aan het belanden bent. En het lastige is dat, als je geen actie onderneemt, het meestal van kwaad tot erger wordt, met alle gevolgen van dien.
Wat soms verwarrend is, is dat je nog wel heel veel gevoelens van ‘houden-van’ voor jouw partner kunt hebben. Hiermee wordt de beginnende relatiecrisis dan ook vaak weggewuifd. En dat is ontzettend jammer omdat relatieproblemen vaak snel en goed zijn op te lossen, als er nog sprake is van die sterke wederzijdse gevoelens van ‘houden-van’.

Het einde van de relatiecrisis is natuurlijk één groot feest! Al gaat het einde ook nog vaak gepaard met ups & downs. Belangrijke signalen zijn doorgaans het oppakken van nieuw gedrag waardoor nare patronen zich niet langer herhalen; een opleving van de lichamelijke intimiteit; het ontstaan van nieuwe initiatieven rondom tijd en aandacht voor elkaar; een grotere toewijding; meer gevoelens van wederzijds begrip, etc..
Koppels die een relatiecrisis het hoofd hebben weten te bieden, weten meestal als geen ander dat blijvende aandacht voor de kwaliteit van de relatie van groot belang is. Ook zien ze achteraf vaak een bepaalde toegevoegde waarde: ze hebben zichzelf en elkaar beter leren kennen en ze zijn in staat om meer uit zichzelf en elkaar te halen als voorheen.

Tot slot heb ik ook nog goed financieel nieuws.. want ik ben inmiddels aangesloten bij de beroepsvereniging VIV, wat maakt dat de coachingsgesprekken vergoed kunnen worden door de meeste zorgverzekeraars. Zie voor meer informatie: Vergoedingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu