3 redenen waarom jouw partner mogelijk geen zin heeft om te praten

mijn partner wil niet praten

Het wordt regelmatig uitgeroepen in mijn coachingspraktijk.. Mijn partner wil niet praten! Ook bij de lancering van de Nationale Relatiewandeling zijn er over dit onderwerp verschillende mailtjes binnen gekomen..
Je wilt een goed gesprek aangaan over jullie relatie, maar jouw partner geeft duidelijk aan hier geen zin in te hebben. Dat kan heel vervelend voelen.. Vandaar dat ik vandaag stil wil staan bij de 3 meest voorkomende redenen waarom jouw partner mogelijk geen zin heeft om te praten. En ik schenk natuurlijk ook aandacht aan hoe je één en ander op zou kunnen lossen.
Omdat het vaak de mannen zijn die geen zin hebben om te praten, kies ik even voor de hij-vorm, wat niet wegneemt dat het net zo goed over jouw vrouwelijke partner kan gaan!

1) Timing
De eerste en tegelijkertijd meest eenvoudige reden is dat de timing niet goed is. Hij wilt best praten maar even niet op dit moment. Het kan zijn dat jouw partner teveel andere dingen aan zijn hoofd heeft, waardoor hij emotioneel of qua energie op dit moment gewoon geen ruimte heeft om zich open te stellen voor een goed gesprek. Het is belangrijk om dit van de ander aan te nemen en dankbaar te zijn voor het feit dat hij een gesprek met jou serieus neemt. Vraag hem vervolgens wanneer hij wel in de gelegenheid is of spreek af dat hij er, binnen een bepaalde tijd, zelf even op terug komt.

2) Inhoud van het gesprek
De tweede reden is lastiger omdat deze emotioneel beladen is! En dat is dat hij er tegenop ziet. Hij heeft geen zin in wat er komen gaat. Het kan zijn dat jullie gesprekken vaak over hetzelfde gaan, waardoor het voor hem een zinloze activiteit is. Het komt toch altijd op hetzelfde neer.
Of dat, datgene waar het op neer komt, voor hem iets negatiefs is. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je hem onbewust bekritiseert en in een dergelijk gesprek veranderingen van hem vraagt. Hij kan mogelijk het gevoel hebben, dat het altijd aan hem ligt en dat hij dat zat is. Uiteraard is het moeilijk om dit aan jou terug te koppelen, want de kans bestaat dat hij dan meteen de wind van voren krijgt en dat was nu juist precies waar hij geen zin in had.
Wat je wel kunt doen is je partner gewoon zelf vragen of jouw manier van gespreksvoering er misschien iets mee te maken heeft. Bedank hem vervolgens voor zijn eerlijke antwoord en vraag hem of hij dan eens het gesprek zou willen starten en leiden. Uiteraard is het dan aan jou om je ook te laten leiden..

3) Oneerlijke ruilhandel
De derde reden is het meest ingewikkeld.. Het is namelijk een soort afrekening voor een andere, onderhuidse irritatie. Waar het simpel gezegd op neer komt, is dat de ander geen zin heeft om jou ergens in tegemoet te komen, gewoon omdat hij het gevoel heeft dat jij hem, op een ander gebied, ook niet tegemoet komt. We zien onze liefdesrelatie natuurlijk graag als een romantisch samenzijn en dat is het natuurlijk ook, maar op een bepaalde manier is het ook een soort van ruilhandel: je bent bij elkaar, omdat je elkaar allebei iets moois hebt te bieden. Is er in dat proces van geven en nemen iets mis gegaan, dan kan dat tot dit soort ‘afreken-gedrag’ leiden. Het is een manier om aan de ander duidelijk te maken dat de grenzen bereikt zijn. Je kunt dit een onprettige manier vinden, maar soms kan iemand even niets beters bedenken.
Wat je in dit geval het beste kunt doen, is vragen of er misschien behoeftes van zijn kant zijn, die op dit moment onvoldoende vervuld worden. Accepteer dat dit voor de ander zo is: je kunt namelijk niet voor de ander bepalen of zijn behoeftes vervuld worden of niet. Onderzoek vervolgens samen of er mogelijk iets creatiefs kan worden bedacht waarbij jullie beide behoeften aan bod kunnen komen. Of bespreek wat heeft gemaakt dat er iets tussen jullie uit balans is geraakt en hoe jullie dit het beste kunnen oplossen.

Zinvol
Klinkt het je logisch in de oren, maar lukt het niet helemaal om het goed met elkaar uit te praten? Het komt vaker voor dan je denkt. Het is zeker zinvol om hier aandacht aan te gaan besteden, want als je niet meer op een fijne en ontspannende manier met elkaar in gesprek kunt gaan, is dat geen goed voorteken voor het behoud van een gelukkige liefdesrelatie. Plan daarom gerust een oriënterend gesprek in via het contactformulier.

Menu