de koek is opHet is een regelmatig terugkerende uitspraak in mijn relatiecoachingspraktijk. ‘De koek is op’ heeft iets in zich van ‘ik kan er ook niets aan doen’ en het is ook invoelbaar dat iemand zich zo kan voelen: Je weet gewoon niet meer hoe het verder moet. Je ziet geen uitweg meer en dan wil je op een gegeven moment gewoon dat het stopt.

Als je in jouw hart nog wel van iemand houdt (en dat is gelukkig heel vaak het geval), is het soms toch mogelijk om alsnog het tij te keren. Want uiteindelijk kun je net zoals je uit elkaar kunt groeien, ook altijd weer naar elkaar toe groeien. Voor beide processen heb je namelijk dingen gedaan en gelaten..

Als er relatieproblemen zijn, is een stel meestal in een bepaald patroon vast komen te zitten, wat de koek steeds verder heeft doen opraken. En meestal geven ze in beginsel elkaar daarvan de schuld of denken ze dat ze gewoon niet bij elkaar passen.
De kern van relatiecoaching is dan ook om eerst het patroon zichtbaar te gaan maken, zodat de schuldvraag er niet meer toe gaat doen. Het is altijd enorm opvallend hoe verhelderend het is, als het patroon duidelijk wordt. Het leidt tot geheel nieuwe inzichten en vooral ook tot veel wederzijds begrip. Het enige wat dan nog belangrijk is, is hoe komen we uit het patroon dat we allebei in stand houden en waar we allebei zo ongelukkig van worden.
De volgende stap is het bekijken wat eenieder te doen staat en mag eenieder ook voor zichzelf beslissen of hij/zij hiertoe bereid is. Het kan ook zijn dat ‘de koek op is’ en dat je het daar graag bij wilt laten, dat is eenieders recht. Het mooie van de Liefde is tegelijkertijd dat zij zo sterk kan zijn; dat zij met een klein vonkje weer ontstoken kan worden.
Wat in ieder geval speciaal is aan een patroon, is dat het met kleine ingrepen eenvoudig te ontregelen is. Waar het op neer komt, is dat ik met het koppel een andere manier van kijken en doen bespreek, waarmee het patroon kan worden doorbroken. Het is een soort nieuw recept, zodat ze samen weer heerlijke koekjes kunnen bakken..

Ook behoefte aan meer geluk in de liefde? Maak dan een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek via het contactformulier.

Menu