Als er iets is wat heftige pijn en verwarring veroorzaakt in een relatie, dan is dat wel ontrouw of het hebben van gevoelens voor iemand anders. Je kunt dit prachtig verfilmd zien in “Silk”, een heftig verhaal tussen een gelukkig paar dat met dit onderwerp te maken krijgt.

In dit verhaal wordt het ‘verliefd worden’ niet opgezocht maar het gebeurt gewoon en dat is ook vaak de realiteit. Het zou helpen als we ons dit wat meer zouden realiseren: Het is iets wat zomaar kan gebeuren en het kan ook iedereen overkomen. Juist door het als iets abnormaals en helemaal fout te zien, schrikken we ons rot en gaan we het proberen weg te drukken. Dit maakt juist dat het gevoel meestal nog sterker wordt.

Je kunt in deze film duidelijk zien hoe de verliefde man flink in de war raakt van zijn gevoelens. En zijn partner evenzo omdat zij wel aanvoelt dat er iets aan de hand is, waar zij het fijne niet van weet.

Het is vreselijk om te zien dat ze er beiden niet over beginnen. Juist in de nabijheid van hun intieme liefdesrelatie zou er zo’n openheid mogen zijn om deze moeilijke gevoelens met elkaar te delen. Natuurlijk zijn dat geen gemakkelijke gesprekken maar ze gaan wel over de realiteit van hun relatie en daarin kun je nu eenmaal van alles meemaken.
Ze houden nu een bepaald beeld van de relatie in stand, die helemaal niet bestaat, waardoor ze totaal van zichzelf en elkaar vervreemd raken. En dat terwijl het openlijk bespreken juist kan leiden tot meer nabijheid en begrip. Denk aan vragen als:
Waartoe voelt iemand zich aangetrokken en wat zegt dat mogelijk over iemand’s onvervulde behoeftes?
Wat in de hele situatie werkte de gevoelens in de hand?
Wat wil iemand met deze gevoelens? Want onverwachts verliefd worden kan gebeuren, maar er wel of niet iets mee doen, daar valt wat in te kiezen.

Mijn beeld is dat, als dit film-paar deze gesprekken met elkaar hadden gevoerd, zij samen nog heel gelukkig waren geworden.

Trailer van de film:

http://www.youtube.com/watch?v=4e45z0MR-RY

Note: Graag wil ik opmerken dat ik hierboven de specifieke situatie uit de film ‘Silk’ bespreek en dat ieder andere situatie geheel anders kan zijn. Wil je zelf jouw eigen verhaal eens bespreken, neem dan gerust contact met mij op voor een vrijblijvend gesprek.

 

 

Menu