Duurzame LiefdeBestaat het nog? De duurzame liefde? In ieder geval beginnen de meesten van ons er wel op die manier aan. We voelen ons als een magneet tot de ander aangetrokken en zien hem of haar als de ideale partner. We verliezen tijdelijk onze behoefte aan autonomie en willen alleen nog maar volledig met de ander samensmelten.

Na deze periode van verliefdheid verdwijnt onze roze bril en komt onze behoefte aan autonomie ook weer meer naar boven drijven. Dat is soms even schakelen, want nu we de ander zien zoals hij/zij nu eenmaal is, voelen we soms twijfels en kan de vraag rijzen of deze persoon wel echt bij ons past. Ook zal er een goede balans moeten worden gezocht in de behoefte aan gezamenlijkheid aan de ene kant, en de behoefte aan autonomie aan de andere kant. Dit vraagt meestal veel openheid, geduld en goede gesprekken.
Als je deze fase goed doorkomt, is de relatie vaak nog mooier en dieper geworden. En het hierbij ontwikkelde probleemoplossend vermogen, zal de relatie in de toekomst, zeker ten goede komen.

Voor het verdere behoud van een duurzame liefde is het belangrijk om steeds weer opnieuw op elkaar af te stemmen en verbinding te zoeken. Alles is continu in beweging, ook jouw partner en jullie relatie. Als de aandacht voor elkaar en het wederzijdse begrip te veel gaat verdwijnen, ligt het proces van het zogenaamde ‘uit-elkaar-groeien’, op de loer.

Ook op het gebied van de ‘duurzame intimiteit’ is het hard werken geblazen. Trouw zijn, tijd maken voor intimiteit, open zijn en overgave; er komt heel wat bij kijken. Het goede nieuws is dat alle inspanning loont, want de groep mensen die het meest tevreden is met hun seksleven, is juist de groep die een langdurige, monogame relatie heeft.

Uit de cijfers blijkt natuurlijk niet dat de duurzame liefde een opmars maakt. Wel is het mooi dat velen van ons er nog wel naar verlangen en er ook nog steeds in geloven. Alles begint ten slotte met de goede intentie..
Wil jij graag jouw duurzame liefde verzilveren? Boek dan eens een relatieweekend. Hierin vier je de liefde en samen met de relatiecoach ga je kijken naar wat jullie relatie nog mooier kan maken. Zie voor meer informatie, beschikbare data en aanmelding: Relatieweekend “So Happy Together” 

Menu