De afgelopen week waren er opeens heel veel: herfstbladeren! Het lijkt zo vanzelfsprekend dat de bladeren van de bomen vallen maar er gaat toch een lang proces en specifieke omstandigheden aan vooraf.

Hetzelfde geldt vaak ook voor ons als wij iets willen loslaten. Het kan een persoon zijn of een gebeurtenis uit ons verre of recente verleden. Ook kan het om een bepaalde gedachte of overtuiging gaan, waarvan we merken dat het beter zou zijn om haar los te laten.

Loslaten kan erg moeilijk zijn. Er zijn meestal onbewuste redenen die maken dat we juist vast willen blijven houden. Het kan dan zinvol zijn om die redenen eens onder de loep te nemen:

  • Wat gaat het me opleveren als ik los zou laten? Welke deuren zouden open kunnen gaan?
  • Onder welke omstandigheden zou ik wel kunnen loslaten? In welke mate zijn deze omstandigheden eigenlijk al aanwezig of kan ik ze zelf enigszins creëren?
  • Op welke manier zou ik los willen laten? Met welke actie of met welk ritueel kan ik het concreet maken, bevestigen of wellicht vieren?

Allerlei vragen die je kunnen helpen om van onbewuste naar bewuste keuzes te gaan.
En als je erg aarzelt, probeer dan vooral te kijken naar wat voor gevoel jouw keuze zorgt. Is het een gevoel van opluchting of is het een gevoel van beknelling?

Een blad dat van een boom valt is voor mij een mooi beeld van loslaten. Er is iets veranderd, het is tijd voor iets nieuws. Al dwarrelend loslaten.. het lijkt me een heerlijk gevoel!

 

Menu