Als je kijkt naar de natuur dan kun je zien dat eigenlijk de meeste veranderingen heel langzaam gaan. Een bloem komt niet in 5 minuten tot bloei en een blad verdort ook niet in 1 dag. Er zijn natuurlijk wel plotselinge veranderingen zoals een vulkaanuitbarsting maar ook daar gaan heel veel kleine en langzame veranderingen aan vooraf.

Hoe anders hadden we het in ons eigen leven verwacht? Ook daar vinden veranderingen vaak langzaam en met kleine stapjes plaats. We denken soms dat als we maar iets willen en als we ons iets plechtig voornemen, het dan ook meteen gebeurt.
De realiteit is meestal anders. En ik denk dat het de kunst is om je daar niet door te laten ontmoedigen. Jouw wil en inzet zijn uiteraard van belang, maar ook de tijd speelt een rol. Tijd om te ontdekken, tijd om te falen en te oefenen, tijd om dingen in te laten slijten, etc.

Ben jij misschien iemand die zichzelf snel bekritiseert als iets niet meteen lukt of snel genoeg gaat? Vervang jouw kritiek dan eens met een compliment voor jouw goede bedoelingen en inzet. En feliciteer jezelf alvast met het kleine stapje wat je al wél hebt bereikt..

 

Menu