Houd me vast

Er zijn inmiddels al heel wat exemplaren van het waardevolle boek ‘Houd me vast’ van Sue Johnson verkocht. Het gaat over hoe je ruzies kunt de-escaleren en hoe je de verbinding in een liefdesrelatie weer kunt herstellen en versterken.
Het lezen van het boek leidt bij veel mensen tot een gevoel van herkenning en het boek staat ook bol van de inzichten die je in praktijk zou kunnen brengen. Dat laatste is natuurlijk altijd het moeilijkste.. Ze raadt zelf ook aan, dat als het je niet zo goed lukt, de hulp in te roepen van een relatiecoach of -therapeut.
Ook in mijn praktijk gebruik ik vaak de door haar ontwikkelde relatietherapie ‘Emotionally Focused Therapy’ (EFT). Het is een therapie waarbij je een koppel meeneemt in een soort transformatieproces, waarin ze gaan ontdekken dat de problematiek niet voortkomt uit de één of uit de ander, maar uit het negatieve patroon waarin ze verstrikt zijn geraakt.
Als je maar vaak genoeg in zo’n negatief patroon terecht komt, gaat je gevoel vanzelf kapot en/of ga je vanzelf geloven dat de ander gewoon niet de juiste partner is voor jou.
Het is altijd weer geweldig mooi om te zien, als een koppel inziet, dat ook zij uit dit negatieve patroon kunnen stappen. Er is vaak nog wel veel oefening nodig om de dingen anders aan te gaan pakken, maar er is in ieder geval weer licht te zien in hun donkere tunnel. Een buitengewoon prachtig moment om te zien: ogen gaan weer glinsteren, armen worden weer uitgestrekt en de hoop op nieuw geluk is duidelijk gearriveerd!

Menu