Ken jij de 3 belangrijkste uitdagingen van alle liefdesrelaties?

Iedere relatie is natuurlijk anders. Toch zijn er 3 uitdagingen waar ieder stel mee te maken krijgt.
Zorg dus dat je ze kent, laat je er niet te veel door van de wijs brengen en doe je voordeel met de tips hoe je deze 3 uitdagingen met verve aan kunt gaan. Want dat laatste kan ik je zeker aanraden: ga ze aan! Je kunt denken dat de issues vanzelf wel over zullen gaan, maar als je niets doet en je kop in het zand steekt, kan de relatie ook ‘als vanzelf’ naar de knoppen gaan. En dat zijn geen leuke dingen.
Dus lees even verder en ontdek wat jij kunt doen voor meer geluk in de liefde.

Uitdaging 1: Je ergert je kapot
Hoe goed je relatie ook is en hoe leuk je hem of haar doorgaans ook vindt, er zullen altijd periodes zijn waarin je je kapot ergert aan de ander. Realiseer jezelf dat dit normaal is. Je valt meestal op iemand anders omdat hij/zij dingen heeft die jij niet hebt en verschillen zijn dus zeker weten aanwezig. In het begin zijn die verschillen heel aantrekkelijk en als de roze bril verdwenen is, kunnen ze ineens super irritant zijn.
Goede tips om hier mee om te gaan zijn: laat de ander zijn zoals hij/zij is (je hoeft niet altijd alles leuk te vinden), geef aan waar jouw grenzen liggen (zeg dus iets over jezelf) en stel je verwachtingen indien mogelijk bij (dan hoef je je ook niet steeds te ergeren als ze niet vervuld worden).

Marlies & Paul
Zo was Marlies dol op de beweging die Paul altijd uitstraalde, alles kreeg ineens een kleur en saaiheid was voorgoed uit haar leven verdwenen. Nu ergert ze zich kapot aan zijn gezap en daarmee bedoeld ze niet alleen het gezap voor de tv. Dan heeft hij weer een nieuwe bank gezien, dan weer is er een nieuwe hobby.. gek wordt ze ervan! Je begrijpt wel wat er gebeurt als zij hem hier steeds op aan spreekt…
Moet ze dan alles maar accepteren? Nee, jezelf wegcijferen gaat zeker niet werken. Wel kan ze ervoor kiezen om hem te laten zoals hij is en zonder veroordeling aangeven dat zij heel onrustig wordt van het gezap en dat ze daarom even naar boven gaat om een boek te lezen.
Ze kan haar grenzen bewaken en aangeven dat ze ook haar wensen heeft en wel om half 11 haar favoriete programma wil zien. En ze kan aan hem vragen of hij dan gezellig onder het genot van een glaasje wijn met haar mee wilt kijken.
Tot slot zal het bevrijdend zijn als ze haar verwachting loslaat dat hij nu toch wel weet dat zij gek wordt van dat gezap en er daarom voor haar mee zal stoppen. Ook de verwachting dat hij uit zichzelf op het idee zal komen om gezellig, onder het genot van een glaasje wijn, samen met haar naar haar favoriete tv-programma zal komen kijken, kan ze beter loslaten. Waarom? Omdat ze anders keer op keer teleurgesteld zal worden. Zo is Paul namelijk gewoon niet en daarin kan ze hem waarschijnlijk ook niet veranderen. Je eigen verwachtingen bijstellen is zinvoller!

Uitdaging 2: Jullie hebben geen tijd of aandacht voor ‘samen leuke dingen doen’
Jullie hebben het druk. Erg druk. Misschien met werk, eventueel is het erg druk door de zorg voor kinderen, misschien wordt er veel tijd opgeslokt door sport of een andere hobby. Wat het ook is, er blijft gewoon te weinig tijd over voor elkaar. Jullie doen nauwelijks meer leuke dingen samen als stel. Ogenschijnlijk lijkt er soms niets aan de hand, maar dit kan echt een sluipmoordenaar zijn. Als je het vuurtje niet meer opstookt, is de kans groot dat het langzaam uit zal gaan.
Het enige wat hier helpt is samen beslissen dat je het roer om gaat gooien: wat nu loopbaan, kinderen of hobby? Het allerbelangrijkste is jullie liefdesrelatie en dus maken jullie daar zeker tijd voor.
Pak de agenda en leg jullie intieme afspraakjes vast. Het hoeft niets spectaculairs of grootst te zijn, gewoon jullie twee op een plek en een moment, waarop je even niet gestoord wordt.
Het feit dat je hier ruimte voor maakt, drukt al heel veel uit over wat je voor elkaar betekent en dat is een gevoel wat je te allen tijde in stand wilt houden: ‘Wij zijn iets bijzonders en daar kan niets of niemand tussen komen!’

Uitdaging 3: Je hebt geen zin meer in seks
Je weet meestal niet precies hoe het komt, maar het wordt wel steeds duidelijker dat jouw zin in seks sterk is afgenomen. En of je de ander nu minder aantrekkelijk bent gaan vinden of dat het gebrek aan zin vooral iets met jezelf te maken heeft, het komt er gewoon (bijna) niet meer van. Als je nu precies allebei in dezelfde gradatie minder zin in seks hebt gekregen, dan is dit meestal geen probleem. De realiteit is echter dat de zin in seks bij de andere partner vaak nog wel sterk aanwezig is en dan heb je gewoon een heel lastig issue.

Wat zijn de oorzaken?
De oorzaak van geen zin meer in seks, kan heel divers zijn. Het is in ieder geval zinvol om te kijken of er mogelijk een verband is met uitdaging 1 en 2. Een vrouw die zich ergert zal namelijk weinig zin in seks hebben met de (in haar ogen) veroorzaker van al die ergernis! Voor een man ligt dit meestal anders. Die kan zich ergeren, maar seks kan deze ergernis juist iets milder maken.
En heb je het erg druk en ben je vooral een soort ‘managing partners’ van jullie gezin, dan is de aantrekkingskracht vaak gewoon nauwelijks meer voelbaar en/of met name de vrouw is dan meestal te moe voor seks.
Een andere veelvoorkomende oorzaak is dat je gewoon niet lekker in je vel zit en even genoeg aan jezelf hebt. In dat geval doe je er goed aan om hulp te zoeken zodat je dit gevoel kunt doorbreken. Want naast dat het jezelf geen goed doet, doet het je relatie vaak ook geen goed en dan heb je uiteindelijk een dubbel probleem.
Een laatste oorzaak die ik hier wil noemen is de situatie dat je de seks zoals je die samen beleeft niet meer zo prettig vindt. Dit kan gebeuren en ook dit is op te lossen. We zijn altijd in beweging en in ontwikkeling, dus wat je eerst OK vond, kun je nu als onbevredigend ervaren. Het gesprek hierover aangaan is belangrijk.

Iets teveel last van jullie uitdagingen?
Heb je het gevoel dat je op dit moment erg veel last hebt van één of meerdere uitdagingen? Kom dan in actie, er is vaak veel meer mogelijk dan je denkt en niets doen is meestal geen goed plan. Kijk eens naar het Relatieweekend ‘So Happy Together’ daarin kun je op een redelijk luchtige wijze eens samen kijken hoe jullie uitdagingen kunnen worden omgevormd tot nieuwe mogelijkheden!

Menu