We kennen allemaal wel de uitdrukking ‘je hart luchten’, het is een mooi beeld hoe we het beste met ons kwetsbaar hart om kunnen gaan. Toch is dit niet altijd zo eenvoudig. Ook in liefdesrelaties vinden we het soms lastig om dingen echt met elkaar te delen.
We hebben allemaal zo onze muurtjes en door bepaalde gebeurtenissen of ervaringen komen er ook nog rustig muurtjes bij. En dan deel je soms niet meer met elkaar, wat je ten diepste bezig houdt en hoe je je eigenlijk voelt. Het nadeel hiervan is dat je jezelf daarmee onbedoeld isoleert; dat de ander geen kans heeft om jou te begrijpen en te steunen; en dat je blijft waar je bent.
Toch ben je het aan je hart verschuldigd.. het hart wil gelucht worden.. het hart wil graag dat er onvoorwaardelijk van haar wordt gehouden. En juist daarvoor is het nodig dat we onszelf volledig laten zien. Steeds weer opnieuw.

Kwetsbaar Hart

Bijgaand een waardevolle oefening die je samen kunt doen:

  • Ga er even lekker voor zitten en kies een mooie positie waarin je elkaar spiegelt (zie voor inspiratie de foto van de 2 zwanen, geheel toevallig een diersoort dat voor het leven bij elkaar blijft ;-)).
  • Er is een grote kans dat je iets van deze oefening vindt, bijv. een beetje eng of raar of whatever, spreek dit naar elkaar uit in de ik-vorm: ‘Ik merk dat ik deze oefening ………..vindt.’ Geef geen oordeel over wat de ander zegt, het is wat het is, er is geen goed of fout, iedereen is anders.
  • Neem een paar minuten de tijd om te voelen wat je graag met de ander zou willen delen. Het gaat er niet om het allerbeste te bedenken. Alles wat de ander niet van jou weet, en waarvan jij graag zou willen weten dat hij/zij het wel wist, is goed.
  • Kies wie er begint met iets te delen, en net zo belangrijk, wie er begint met iets te ontvangen.
  • Deel jouw punt vanuit jezelf: ‘Ik wil graag met je delen dat ik ……’
  • Probeer als ontvanger open te staan voor wat de ander zegt en stel vragen ter verduidelijking alsof je iemand moet interviewen. Probeer te begrijpen wat de ander bedoelt / voelt / vindt / wenst. Je hoeft het niet te geloven of waar te vinden, het is iets van de ander, het wil alleen maar gehoord en begrepen worden. En iets begrijpen is iets anders dan dat je het er mee eens bent of dat jij ervoor verantwoordelijk zou zijn. Je kunt wel met de ander meeleven, en voor het geval je dit zo voelt, spijt betuigen voor jouw aandeel.
  • Bedank elkaar voor de openheid / voor het luisteren.
  • Wissel van rol.

Deze oefening kan zeer helpend zijn, maar kan ook moeilijk zijn. Het is soms wat het is. Neem gerust contact op als je wilt onderzoeken wat maakt dat het een beetje moeilijk gaat: Contactformulier.

Menu