Oeteldonk ‘Ge Schittert’ van de Liefde

Dit jaar zijn er twee bijzondere feesten die zich met elkaar vermengen: Carnaval en Valentijnsdag. Reden voor mij als Relatiecoach, om je enkele waardevolle tips mee te geven voor een bijzonder en liefdevol Carnaval.., met als focus natuurlijk het thema van 2015 ‘Oeteldonk Ge Schittert’.

Wees lief voor elkaar
Laten we iedereen met open armen ontvangen. Gewoon omdat er al zoveel uitsluiting en pijn en ellende in de wereld is, dat we er toch niet aan moeten denken, om daar nog iets van afwijzing of pijn aan toe te gaan voegen.
Met Carnaval willen we allemaal genieten en blij zijn! Maar omdat er vaak nogal wat gedronken wordt, zijn we soms iets te direct naar elkaar. Kijk dus goed, wat datgene dat je zegt, met de ander doet. Dan kun je, indien nodig, namelijk meteen je excuses aanbieden en aangeven dat het niet jouw bedoeling was om de ander te kwetsen. Zo zul je zelf ook weer met een vrolijk hart jouw weg vervolgen.
Nieuwe liefdes.. ze zijn er volop.. mensen die elkaar met Carnaval ontmoeten en nog lang en gelukkig met elkaar  verder leven.. Tegelijkertijd is er ook veel Carnaval-passie die slechts van korte duur is. Of het al dan niet om een echte nieuwe liefde gaat, kan alleen de tijd ons vertellen. Je kunt alleen maar voor jezelf helder hebben wat je wel en wat je niet wilt, en proberen in lijn daarmee te handelen.

Het belang van jaloezie
Kenmerkend voor Carnaval is de enorme spontane sfeer van het feest, wat maakt dat iedereen snel nieuwe contacten legt. Gun elkaar, als stel, deze vrijheid en zorg dat je van elkaar ongeveer weet, wat je wel en wat je niet acceptabel vindt. En mocht de ander toch last hebben van jaloezie, reageer dan zo liefdevol mogelijk. Er is namelijk niets mis met jaloers zijn, het is een teken dat je om de ander geeft en de poorten van de relatie wilt bewaken. En dat laatste is altijd iets wat moet gebeuren, wil je elkaar niet al te gemakkelijk verliezen in het oerwoud van de vrije liefde.
Kwaad worden op iemand die jaloers is, werkt per definitie averechts. Hij of zij zal zich nog minder begrepen voelen, dan voorheen. Jaloers zijn is helemaal geen fijn gevoel en waar je in ieder geval naar verlangt, is dat iemand met je meeleeft.
Het heeft ook weinig zin om met elkaar in discussie te gaan of de jaloezie terecht of onterecht is. De jaloezie is er nu eenmaal en een gevoel valt eigenlijk nooit te betwisten. Wat wel helpt, is om te proberen datgene te zeggen wat de angst om de ander te verliezen, kleiner maakt.
Boosheid door jaloezie, komt meestal omdat iemand zich voor gek gezet voelde. Of dat wel of niet jouw opzet was, doet er niet toe; ook het gevoel voor aap te staan, is een gevoel wat er kan zijn. Meeleven met iemand, wil nog niet zeggen dat jij verantwoordelijk bent voor het ontstaan van het gevoel.

Verliefd op een ander
In de vrolijke, speelse en intieme gezelligheid van het Carnaval is het gemakkelijk verliefd worden! Helemaal leuk als je vrijgezel bent, enigszins problematisch als je gebonden bent. Aan het ‘verliefd worden’ kun je op zich weinig doen, dat overkomt je gewoon. Wat je er vervolgens mee doet, daar kun je wél allerlei keuzes in maken.
Het speciale van verliefd worden, is dat het ons doorgaans ‘wakker kust’. Opeens weten we weer wie we zijn en wat we echt belangrijk vinden. Wees dus dankbaar en maak gebruik van deze speciale energie! Veroordeel jezelf vooral niet. Lach erom, voel het en realiseer je dat je zoveel meer bent dan het gevoel. Bijvoorbeeld ‘de trouwe partner die al een prachtige relatie heeft’.
Heb je niet zo’n prachtige relatie, of verlang je enorm naar spanning en vernieuwing, dan is het lastiger om niets met het gevoel te doen en ligt de verleiding op de loer om nader met de ander in contact te treden. Het behoeft geen uitleg dat dit meestal tot problemen leidt. De meest zinvolle reactie is eigenlijk om je te realiseren, wat je op dit moment in jouw huidige relatie het meeste mist, want daar heeft het-verliefd-worden-op-iemand-anders meestal iets mee te maken. Vervolgens kun je datgene met jouw huidige partner proberen te bespreken. Soms kun je samen iets doen, soms jouw partner, soms jijzelf. Er zijn vaak veel meer opties dan je in eerste instantie denkt.

Vreemd gaan
Soms lopen de dingen anders dan dat je van plan was. Dan rest er nog maar één ding: de puinhoop weer opruimen. Als je hecht aan een oprechte relatie, en dat is zeker de meest duurzame en de meest intieme vorm, vertel het dan zo snel mogelijk. Eerlijkheid, hoe pijnlijk ook, wordt uiteindelijk toch gewaardeerd. Zeggen dat je het heel erg vindt wat er gebeurd is, is natuurlijk een no-brainer. Wat echt niet aan te raden is, is jezelf proberen te verdedigen, dat maakt de zaak alleen maar erger. Wel kun je, als de ander daar behoefte aan heeft, zo objectief mogelijk uitleggen wat er gebeurd is.
Accepteer dat de ander razend en intens gekwetst zal zijn, geef hem/haar daar ook alle ruimte toe. Probeer te ontdekken wat de ander nu het meeste van jou nodig heeft. Je kunt de feiten niet meer terugdraaien; het enige wat nog wel kan, is de ander wel maximaal steunen in het omgaan met de pijn en de teleurstelling. Dat is zeker een moeilijke taak. Hulp zoeken is doorgaans dan ook geen overbodige luxe.

Samen lol maken
Iets wat uitermate verbindend werkt in een relatie, is het samen leuke dingen doen. Ik ken veel stellen die apart Carnaval vieren, ieder met zijn of haar eigen vriendenclub. Op zich niets mis mee natuurlijk; tegelijkertijd kun je ook juist gebruik maken van de gelegenheid om er een avondje samen iets leuks van te maken. Zeker als je al wat langer bij elkaar bent, is het niet altijd meer zo vanzelfsprekend, dat je hier expliciet tijd voor vrij maakt en dat je er allebei je uiterste best voor doet. Ga er zo open mogelijk in en richt je op wat je elkaar op dit moment te bieden hebt..

Ik wens iedereen een bijzonder, liefdevol en schitterend Carnaval 2015 toe!

Menu