ontevreden over je relatieDe titel van dit blogbericht heb ik met opzet ‘ontevreden over je relatie’ genoemd om meteen maar de koe bij de horens te vatten.. en dat is dat we meestal vooral ontevreden zijn over onze partner.. Het eerste wat je dus kunt doen, is jouw beeld bij stellen tot ‘ik ben ontevreden over onze relatie en daar maak ik net zoveel deel van uit als mijn partner’. Het is niet altijd zo eenvoudig om dit beeld bij te stellen, want we weten vaak haarfijn uit te leggen wat er zoal aan onze partner schort en dat het dus nogal logisch is dat we ontevreden met hem/haar zijn en dus ook over onze relatie.
Het is ook niet zo dat het niet mag, als je ontevreden bent over jouw partner dan is dat zo, ontkennen heeft geen enkele zin. Alleen als je het op wilt lossen, anders dan de betreffende partner verlaten, dan is het belangrijk om je focus te verleggen naar wat je in jullie relatie niet bevalt. Op dat moment wordt namelijk meer duidelijk wat jouw eigen aandeel erin is en het positieve daarvan is, dat we op ons eigen aandeel een grote invloed hebben.
Ook het geven van feedback aan je partner wordt eenvoudiger als je het bij jullie relatie kunt houden omdat je dan meestal iets concreets of feitelijks kunt benoemen waarmee je een aanval op de ander voorkomt. Vergelijk: ‘Je doet nooit meer iets leuks met me’.. versus ‘Ik kan me vergissen maar volgens mij hebben we de afgelopen 6 maanden niet echt een speciale activiteit met elkaar ondernomen en ik merk dat ik dat jammer vind’..

Wat nogal eens een grote rol speelt, als je ontevreden over je relatie bent, is dat je vergeten bent om jouw behoeften te communiceren. Zeker als je al wat langer bij elkaar bent, denk je vaak dat de ander onderhand wel weet wat jij belangrijk vindt! Toch denken we al snel dat het de ander goed gaat, als we niets horen. En soms vinden we het ook gewoon lastig om bepaalde behoeften te vervullen en als er dan niets over gezegd wordt, vinden we dat prima en laten we het graag liggen. De enige manier om deze ongezonde patronen te doorbreken, is om duidelijk te zijn over jouw behoeften. Spreek ze uit, maak het zo concreet mogelijk en verdedig ze ook als dat nodig is! Voor jezelf op komen wordt door de ander namelijk vaak als heel aantrekkelijk ervaren. Je weet wat je waard bent en daar ga je voor. Natuurlijk hoef je niet altijd jouw zin te krijgen, maar de ander kan ook wel eens een keer gewoon iets voor jou doen omdat jij dat belangrijk vindt. Het gaat hierbij uiteraard om balans en redelijkheid.
Het grote voordeel van het uitspreken van jouw behoefte of jouw verlangen is dat je het altijd bij jezelf houdt. Je beschuldigt niet, je eist niet, je deelt slechts jouw behoefte en dat maakt dat het voor de ander vaak motiverend is om jouw behoefte te vervullen. Ook is het voor de ander soms ineens duidelijk waaróm iets belangrijk is voor jou, in plaats van dat je gewoon graag iets wilt.

Natuurlijk is het niet altijd zo simpel om ontevredenheid over je relatie op te lossen.. Er zijn ook niet voor niets heel wat relatiecoaches en relatieboeken op de wereld.. Wil je graag eens nader kennismaken? Maak dan gebruik van het contactformulier.

 

Menu