Vandaag zoom ik in op de veelgestelde vraag wat het verschil is tussen relatietherapie en relatiecoaching. Allereerst zal ik melden dat beide termen niet beschermd zijn, iedereen kan zich ermee bezig houden. Het is dus altijd belangrijk om na te gaan of iemand een erkende opleiding heeft gevolgd en of hij/zij is aangesloten bij een beroepsvereniging.

Het tweede punt wat belangrijk is om te weten, is dat een relatietherapeut en een relatiecoach vaak dezelfde methodieken gebruiken bij het oplossen van relatieproblemen. Een goede hulpverlener zal altijd die methodieken inzetten die voor het betreffende koppel in hun specifieke situatie het meest helpend zullen zijn.

Wat wel meestal een verschil is, is de achtergrond. Een relatietherapeut is meestal geschoold vanuit de psychologie en is daarmee deskundig opgeleid om ziektebeelden te diagnosticeren en te behandelen en om trauma’s te helen. Een relatiecoach is opgeleid om met name oplossingsgericht te werken met datgene wat zich nu voordoet. Het voordeel hiervan is dat zij meestal snel tot de kern van de zaak komen en deze op voortvarende en opbouwende wijze bespreekbaar weten te maken.

In het geval dat er sprake is van psychische ziektebeelden of als er zware relatieproblematiek in het spel is, zoals fysieke of psychische mishandeling, zou ik je zeker willen adviseren om te kiezen voor een relatietherapeut.
Voor alle andere relatieproblematiek is het mijns inziens gewoon een kwestie van smaak. Gelukkig kun je tegenwoordig gemakkelijk, via het bezoeken van websites, een eerste indruk van de betreffende therapeut of coach krijgen. Daarnaast bieden de meeste van hen je ook een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek aan.

Menu