Terug naar Vuur en Vlam

In meer dan de helft van de liefdesrelaties van 10 jaar en langer, zijn er klachten over seks & intimiteit in de relatie. Het is bijv. een sleur geworden, een bron voor conflicten en/of ze hebben nauwelijks nog seks meer.
Partners weten vaak beiden niet goed hoe het patroon te doorbreken. Ze willen wel maar er zijn allerlei ‘ja-maren’: Redenen, meestal angsten, om het onderwerp niet meer aan te kaarten.

“Ik heb het al zo vaak geprobeerd.”

“Hij is gewoon niet gevoelig, is ie nooit geweest.”

“Sinds we kinderen hebben, is ze altijd moe.”

“Hij snapt gewoon niet wat ik lekker vind.”

En hoe begrijpelijk en invoelbaar deze redenen ook zijn, ze vallen toch in het niet als je denkt aan wat er mogelijk op het spel staat. Onopgeloste issues rondom seks & intimiteit kunnen namelijk leiden tot ontrouw of verdere emotionele verwijdering. En zo stapelen de problemen zich alleen maar op. Vandaar dat ik vandaag graag 3 tips met je deel om weer terug te keren naar Vuur en Vlam.

 1. Trek je stoute schoenen aan..
  Neem het besluit om niet langer om op een wonder of op een geweldig initiatief van de ander te gaan zitten wachten. Verlaat jouw afwachtende positie en trek je stoute schoenen aan!
  Een veelgehoorde ‘ja-maar’ op dit punt is natuurlijk ‘Jamaar dat heb ik al zo vaak gedaan..’ Met deze overtuiging zul je echter niet verder komen, dus tijd voor vernieuwing! Wat dacht je van de affirmatie: Ik draag graag bij aan het geluk in onze relatie. Punt. Gewoon omdat je van hem/haar houdt. Zonder ja-maar.
  Misschien heb je wel eens gehoord van het door Berthold Gunster geïntroduceerde ‘Omdenken’ (van ‘ja-maar’ naar ‘ja-en’). Het wordt dan: ‘Ja, ik heb het al heel vaak gedaan en ik ga het nu nog een keer doen omdat ik graag bij draag aan het geluk in onze relatie.’
 2. Maak de ander blij..
  Welk initiatief je neemt, maakt helemaal niet uit, zolang het iets liefdevols is. Iets typisch liefdevols is natuurlijk een initiatief waarvan je weet dat je de ander daar blij mee kunt maken. Wat jouw initiatief ook liefdevol maakt, is dat je het ook echt doet om de ander blij te maken. En dus niet omdat je ervan uit gaat dat je hier dan ook iets voor terug krijgt. Jouw genot zit hem puur in het geven. En mocht je er iets voor terug krijgen prima en als je er niets voor terug krijgt, is het ook prima. Manipuleren is nu eenmaal niet liefdevol (denk maar even aan de keren dat jij je gemanipuleerd voelde). Kies niet iets wat jou tegenstaat, want dat kun je nooit met genot geven en dan is er voor de ontvanger ook weinig aan.
 3. Ga samen op onderzoek uit..
  Vaak is er wel een reden aan te wijzen waardoor de intimiteit op een laag pitje is komen te staan. Bijvoorbeeld omdat jullie weinig nieuwe dingen hebben ondernomen de laatste tijd. Als je namelijk in het normale leven in een sleur terecht bent gekomen, is de kans groot dat dit ook in je seksleven is gebeurd. In dat geval zou je samen na kunnen gaan, op welke gebieden jullie nieuwe dingen zouden kunnen ondernemen. Een ander veelvoorkomende situatie is dat jullie door drukte erg vermoeid zijn. Dan zou je samen oplossingen kunnen bedenken om de drukte te verminderen. Tot slot kan het natuurlijk zo zijn dat er in jullie relatie dingen zijn die niet helemaal lekker zitten. Dat soort issues hebben meestal ook zo hun uitwerking op jullie intimiteit. In dat geval is het zinvol om hier openlijk met elkaar over in gesprek te gaan. Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, maar achteraf wel helemaal de moeite waard.

Ik wens iedereen die met dit issue worstelt alle inspiratie en energie toe om hier uit te komen. En mocht je over dit onderwerp eens in een ontspannen setting door willen praten, denk dan eens aan het boeken van het individuele Relatieweekend “So Happy Together”. Je bent er dan samen even tussenuit en door de hulp van de relatiecoach als buitenstaander, is het vaak eenvoudiger om dit soort issues op te lossen.  Zie voor meer informatie, beschikbare data en aanmelding: Relatieweekend “So Happy Together” 

Menu