Afgelopen week heb ik het boek ‘Vijftig Tinten Grijs’ uitgelezen. Ik kwam het tegen in de bibliotheek en stond versteld dat er maar liefst 15 exemplaren lagen. Dit maakte mijn nieuwsgierigheid nog groter..
In het begin was ik nogal teleurgesteld, want de erotiek raakte mij niet zo en de machtsverhoudingen tussen die twee waren voor mijn gevoel zo scheef, dat ik het gewoon niet zo’n interessant verhaal vond. Later ging ze hem veel meer tegenwicht bieden en werd zichtbaar dat de liefde ook van zijn kant kwam. Dit maakte dat ik toch wilde weten welke kant dit verhaal uiteindelijk op zou gaan.

Wat je erg goed in het boek kunt proeven, is haar innerlijke strijd. Ze is stapelgek op hem en voelt ook dat hij haar echt leuk vindt en ze kunnen het erg fijn hebben samen. Tegelijkertijd is ze zich er volledig van bewust, dat hij een vorm van overgave van haar ‘eist’, die niet bij haar past en die ook niets met liefde te maken heeft, maar alles met zijn onverwerkte jeugdtrauma’s. En zo piekert ze zich suf waar ze nu goed aan doet.

Zo’n innerlijke strijd komt in liefdesrelaties heel vaak voor. Je houdt van iemand en wil bij hem/haar blijven, en tegelijkertijd voel je dat je niet meer gelukkig in de relatie bent en er eigenlijk mee wilt stoppen. Totaal tegenstrijdige gevoelens en welk gevoel ga je dan volgen?? Het zorgt meestal voor oneindig gepieker en gevoelens van wanhoop, want wat je ook kiest, er is ook altijd die andere keuze die aan je trekt en je weer aan het twijfelen brengt.

Wat ik in een relatiecoachingstraject meestal probeer uit te zoeken, is hoe groot het waarheidsgehalte is van deze beide gevoelens. Gevoelens komen altijd voort uit jouw visie en gedachten op bepaalde gebeurtenissen. Soms zijn deze visie en gedachten meer gebaseerd op eerdere ervaringen of bepaalde onbewuste patronen in plaats van op een helder beeld van de realiteit van vandaag.
Je kunt dus voor jezelf gaan onderzoeken waar jouw visie en gedachten eigenlijk op gebaseerd zijn. Welke visie en gedachten zijn echt van jou? Van welk patroon wil je wellicht afscheid nemen? Als je daar eenmaal meer inzicht in hebt, worden de bijbehorende gevoelens ook anders en kun je duidelijker gaan zien én voelen welk besluit het beste bij jou past.

Ik wens iedereen die in zo’n lastige innerlijke strijd verwikkeld zit en zich ‘Vijftig Tinten Grijs’ voelt, veel sterkte, moed en helderheid toe..

Menu