Wat te doen tegen bindingsangst
Sam Hunt heeft met het liedje ‘Take your Time’ dé oplossing gevonden als het gaat over: Wat te doen tegen bindingsangst! Je laat gewoon alle zware gesprekken, over relaties en zo, achterwege en je houdt je alleen maar bezig met samen een leuke tijd doorbrengen! Briljant toch?!

Ik..?? Bindingsangst..??
Wist je dat we allemaal last hebben van bindingsangst? Je aan een ander binden en hechten, brengt namelijk altijd het risico met zich mee, dat de behoefte aan deze verbinding niet wederzijds is of blijft.
Van je ouders mag je in principe verwachten dat ze je nooit zullen verlaten en dat ze altijd het beste met je voor zullen hebben. Maar van alle overige mensen, die deel uit gaan maken van jouw leven, kun je dat alleen maar hopen. En dus hoort bij het aangaan van relaties, automatisch ook het dealen met een stukje bindingsangst.

Ondanks dat we allemaal last hebben van bindingsangst, is de mate waarin we daar last van hebben, natuurlijk per persoon verschillend. Als je veel last hebt van bindingsangst, vind je het meestal moeilijk om je gevoelens te tonen en/of je kwetsbaar op te stellen. Ook hou je, als het om intimiteit gaat, meestal een bepaalde afstand.
Bindingsangst kan er ook toe leiden dat je je regelmatig afvraagt of je wel bij de ander wil zijn: Is de ander wel echt de moeite waard? Word ik niet te veel beknot in mijn vrijheid? Ben ik wel zeker weten in goede handen? Word ik uiteindelijk toch niet afgewezen en verlaten?

Waar een grote bindingsangst vandaan komt?
Je kunt je voorstellen dat de mate waarin je je onveilig voelde bij jouw ouders een grote rol kan spelen in het ontwikkelen van een te grote bindingsangst. Denk aan mishandeling, een gebrek aan aandacht, veel kritiek krijgen, wispelturig gedrag, etc.
Daarnaast spelen ook jouw ervaringen met andere relaties een belangrijke rol. Hoe dieper je daarin teleurgesteld of afgewezen bent, hoe groter de kans dat je een grote bindingsangst ontwikkeld.
Het goede nieuws is wel dat we iets aan onze bindingsangst kunnen doen. Je kunt namelijk leren om jouw angsten te gaan herkennen en jouw reacties op deze angsten meer zelf te gaan bepalen.

De gevolgen van een grote bindingsangst
Als je veel last hebt van bindingsangst, heeft dat vaak zo zijn uitwerking op hoe we met de liefde en onze partner omgaan. Een veelvoorkomend probleem is bijvoorbeeld het patroon van aantrekken en afstoten. Je wilt wel verbinding en neemt hiertoe ook het initiatief, maar zodra het allemaal te dichtbij komt, neem je weer afstand. Op deze manier is er vak gedoe in de relatie en dat kan doodvermoeiend zijn.
Een ander patroon wat zich vaak aftekent, is dat jouw partner er last van heeft, dat jij weinig uiting geeft aan jouw gevoelens. Je blijft dan op een bepaalde manier te gesloten voor de ander. Dit kan er toe leiden dat hij/zij zich daar onzeker, onbelangrijk, eenzaam of buitengesloten door gaat voelen. Vaak gaat hij/zij dan, als reactie op deze gevoelens, nog meer aan jou lopen trekken om toch maar iets van jouw gevoelens te mogen zien. Wat er vervolgens dan bij jou weer toe leidt, dat je je aangevallen of benauwd gaat voelen en je je nog meer terug gaat trekken. En dit is natuurlijk een hele nare vicieuze cirkel..
Een derde veel voorkomend probleem als gevolg van een te grote bindingsangst, is dat je, in jouw twijfels ‘of je wel echt bij deze persoon wilt zijn en blijven’, steeds weer afscheid van iemand neemt en op zoek gaat naar iemand anders. Je bent dan eigenlijk op zoek naar iemand, bij wie je geen last zult hebben van jouw bindingsangst. Maar het probleem is dat je jouw bindingsangst natuurlijk gewoon met je mee neemt. Ook bij een nieuwe partner zal het niet voor 100% perfect en veilig zijn.

Wat te doen tegen bindingsangst?
Herken jij iets van jezelf of jouw relatie in het bovenstaande en wil je er graag iets aan doen? Kom dan in beweging.. En dit geldt zowel voor degene die last heeft van zijn eigen bindingsangst, als voor degene die een relatie met deze partner heeft. Een ontspannen vorm van relatiecoaching vind je bij het Relatieweekend “So Happy Together”. Je bent er dan samen even uit en viert jouw relatie. Je geniet van elkaar, de omgeving en je neemt de tijd om stil te staan bij de dingen waar jullie tegenaan lopen. Met behulp van de relatiecoach als buitenstaander is het vaak eenvoudiger om issues bespreekbaar te maken en op te lossen. Zie voor meer informatie en aanmelding: Relatieweekend “So Happy Together”

Menu