De afgelopen week zei ik tegen iemand ‘er staat Wysiwyg of zoiets’, hij bulderde van het lachen en ik even later ook.. ‘What you see is what you get’: een spreuk die mij meteen doet denken aan ‘jezelf zijn’. Dat je jezelf aan de ander laat zien zoals je bent, en dan maar hopen dat de ander daar tevreden mee zal zijn.. ;))
Als het niet goed lukt om jezelf te zijn, voel je je meestal ongemakkelijk, onzeker en van jezelf vervreemd. Je speelt een rol en er is de angst dat je mogelijk uit je rol zult vallen of ontmaskerd wordt.
Het goede nieuws is dat zodra je dat gevoel hebt, je lichaam jou eigenlijk informeert dat er iets niet klopt. En dan heb je in ieder geval de keus wat je verder met die informatie wil doen.
De informatie negeren werkt meestal niet, omdat je lichaam dan alleen nog maar sterkere signalen gaat afgeven, met als gevolg dat je je nog vervelender gaat voelen. Het accepteren van gevoelens is eenvoudiger, als je je realiseert dat het slechts om een gevoel gaat. Je bent dat gevoel niet, het is een gevoel wat kan komen en wat ook weer kan gaan.
Het kiezen voor het loslaten van je rol en weer in je eigen huid kruipen, is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Wat er doorgaans achter een rol zit, is de gedachte of overtuiging dat als je jezelf bent, je niet goed genoeg wordt bevonden. Een krachtige manier om hier doorheen te breken, is het uitspreken van een affirmatie als ‘Ik ben goed genoeg’.
En of de ander tevreden is met wie jij bent..?? Tja.. dat is iets van die ander en dat mag het ook blijven. Er is overigens niets mis met het krijgen van feedback; het is wel altijd aan jou of je er wel of niet iets mee kunt.
Bijgaand nog een ‘image en quote’ ter aanmoediging..
Wees jezelf er zijn al anderen genoeg

Menu