‘Geen zin’ komt regelmatig in het nieuws. Er zijn zelfs bedrijven bezig met het ontwikkelen en vermarkten van een vrouwelijke lustpil. Een veelgestelde vraag daarbij is of deze dan nodig is? Is het waar dat veel vrouwen vaak ‘geen zin’ hebben, terwijl ze dat eigenlijk wel zouden moeten hebben? En zoja, is een lustpil dan een oplossing voor dit probleem?

Ellen Laan (seksuologe) deed ooit de verhelderende uitspraak: ‘Vrouwen hebben vaak geen zin in de seks die ze krijgen. (En dat probleem kan helaas niet met een pilletje worden opgelost.)’

Zo. Die zat. Alsjeblieft mannen. Dat is nog eens duidelijke taal. Een taal die vrouwen in bed niet altijd spreken.

Het goede nieuws is dat je dit wel, juist samen, op kunt lossen. Bijgaand een kort stappenplan voor een verhelderend en verbindend gesprek.
Het werkt als volgt:
– Lees de stap voor jezelf door en neem de tijd om het antwoord eerst voor jezelf op te schrijven (dat helpt je om bij jezelf te blijven en een oprecht en onbevangen antwoord te formuleren).
– Deel om de beurt jullie antwoorden en ben je de luisteraar, probeer je dan echt in de ander te verdiepen: Wat maakt dat iemand iets voelt, vindt of ervaart? Ga niet in discussie, stel alleen verhelderende vragen. Vat samen wat je hoort en vraag of je het inderdaad goed begrepen hebt.
– Dank de ander voor de openheid en dank de ander voor het luisteren.

Stap 1: Wees open en eerlijk of jullie samen in deze valkuil (geen zin hebben in de seks die je krijgt) terecht zijn gekomen. Wees blij dat je er dan nu bij deze achter bent gekomen en ga vooral niet op zoek naar ‘de schuldige’. Het is wat het is, jullie waren er samen bij.
De concrete vraag is dus: klopt het patroon dat je als vrouw (kan uiteraard net zo goed voor de man gelden) de seks niet altijd als echt fijn ervaart en dat je dat niet (goed) met de ander durft te delen? En de tweede concrete vraag is: voor hoeveel procent speelt dit feit, voor jouw gevoel, mee in het hebben van geen zin?
Tip: Probeer bij deze stap alleen maar over de feiten te praten, is het waar of niet waar? Het gaat er niet om of je jouw antwoord wel goed kunt beredeneren. Als je iets niet durft of als echt fijn ervaart, dan is dat zo, dat kan niemand anders voor jou beoordelen.

Stap 2: Deel aan elkaar wat de bovenstaande feiten met jou doen. Begin met: Ik voel nu ………………….
Tip: Doel van deze stap is ontdekken wat iets met de ander doet zonder daar een oordeel over te vellen. Laat het er gewoon zijn. Het gevoel is iets van de ander en het wil niet zeggen, dat jij verantwoordelijk bent voor dat gevoel.

Stap 3: Deel aan elkaar wat je jezelf en de ander in jullie situatie toewenst. Het kan helpen om je voor te stellen dat je jezelf en de ander iets cadeau zou mogen doen, wat zou dat dan zijn?

Stap 4: Bedenk iets concreets wat jullie mogelijk kan gaan helpen om het patroon te doorbreken.
Tip: Hou het klein. Als je het moeilijk vind om open te zijn over jouw seksuele behoeftes, heb je er waarschijnlijk niet zo veel aan om af te spreken dat jullie voortaan in bed altijd open en eerlijk zullen gaan zijn. Gun jezelf de tijd om te groeien en weet dat groeien langzaam gaat. Kijk of je iets kunt bedenken wat voor jullie passend en haalbaar is. Ieder klein stapje is er één en een klein succes stimuleert een vervolgstap.
Tip: Realiseer je dat alles wat je bedenkt, slechts een idee of een verzoek is en geef de ander alle ruimte om dat idee al dan niet te omarmen of om dat verzoek al dan niet in te willigen. Focus niet op wat de ander niet wil en of hij/zij daar wel een goede reden voor heeft, stop je energie in het ontdekken wat voor de ander wel mogelijk is.

Stap 5: Spreek af wanneer je weer met elkaar hierover in gesprek wilt gaan. Ook dan kun je dit stappenplan volgen.

Alle succes en zinnelijkheid toegewenst.. en als je het allemaal best ingewikkeld vindt, weet dan dat dit heel normaal is. Wat je in zo’n situatie ook kunt doen is het plannen van een relatieweekend. Hierin kun je dit onderwerp dan nog eens in alle rust samen verkennen. Zie voor meer informatie, beschikbare data en aanmelding: Relatieweekend “So Happy Together” 

Menu