Deze week was ‘geen zin’ opeens volop in het nieuws. De aanleiding was de ontwikkeling en het vermarkten van een vrouwelijke lustpil. Een veelgestelde vraag was of deze dan nodig was? Is het waar dat veel vrouwen vaak ‘geen zin’ hebben, terwijl ze dat eigenlijk wel zouden moeten hebben? En zoja, is een lustpil dan een oplossing voor dit probleem?

Ellen Laan (seksuologe bij het AMC) kwam met een verhelderend antwoord: ‘Vrouwen hebben vaak geen zin in de seks die ze krijgen’. (En dat probleem kan helaas niet met een pilletje worden opgelost.)

Zo. Die zat. Alsjeblieft mannen. Dat is nog eens duidelijke taal. Een taal die vrouwen in bed vaak helemaal niet spreken. En hoe kun je als man dan weten dat zij niet helemaal happy is met jullie seksleven? Tja…. het goede nieuws is dat je dit wel, juist samen, op kunt lossen.

Bijgaand een kort stappenplan voor een verhelderend en verbindend gesprek. Met als advies: neem bij elke stap even de tijd om het antwoord eerst voor jezelf op te schrijven, alvorens het aan elkaar te delen (dat helpt je om bij jezelf te blijven).

Stap 1: Wees open en eerlijk of jullie samen in deze valkuil zijn terecht gekomen. Wees blij dat je er dan nu bij deze achter bent gekomen en ga vooral niet op zoek naar ‘de schuldige’. Het is wat het is, jullie waren er samen bij.
De concrete vraag is dus: klopt het patroon dat je als vrouw (kan uiteraard net zo goed voor de man gelden) de seks niet altijd als echt fijn ervaart en dat je dat niet (goed) met de ander durft te delen? En de tweede concrete vraag is: voor hoeveel procent speelt dit feit, voor jouw gevoel, mee in het hebben van geen zin?
Tip: Probeer bij deze stap alleen maar over de feiten te praten, is het waar of niet waar? Ga niet met elkaar in discussie of je ergens wel een goede reden voor hebt. Als je iets niet durft of als echt fijn ervaart, dan is dat zo, dat kan niemand anders voor jou beoordelen.
Tip: Wees bereid om jullie realiteit onder ogen te zien en bedank elkaar voor de openheid.

Stap 2: Deel aan elkaar wat de bovenstaande feiten met jou doen. Begin met: Ik voel nu ………………….
Tip: Focus je ook bij deze stap puur op het luisteren. Ontdek wat iets met de ander doet zonder daar een oordeel over te vellen. Laat het er gewoon zijn. Het gevoel is iets van de ander en het wil niet zeggen, dat jij verantwoordelijk bent voor dat gevoel.
Tip: Begin het uiten van je gevoel niet met de zin: ‘Ik heb het gevoel dat’, want dan ga je vertellen wat je ervan denkt, en daar gaat het nu niet om, deel slechts wat je voelt.

Stap 3: Deel aan elkaar wat je jezelf en de ander in jullie situatie toewenst. Het kan helpen om je voor te stellen dat je jezelf en de ander iets cadeau zou mogen doen, wat zou dat dan zijn?

Stap 4: Bedenk iets concreets wat jullie mogelijk kan gaan helpen om het patroon te doorbreken.
Tip: Hou het klein. Als je het moeilijk vind om open te zijn over jouw seksuele behoeftes, heb je er waarschijnlijk niet zo veel aan om af te spreken dat jullie voortaan in bed altijd open en eerlijk zullen gaan zijn. Gun jezelf de tijd om te groeien en weet dat groeien langzaam gaat. Kijk goed of je iets kunt bedenken wat voor jullie passend en haalbaar is. Ieder klein stapje is er één en een klein succes stimuleert een vervolgstap.
Tip: Realiseer je dat alles wat je bedenkt, slechts een idee of een verzoek is en geef de ander alle ruimte om dat idee al dan niet te omarmen of om dat verzoek al dan niet in te willigen. Focus niet op wat de ander niet wil en of hij/zij daar wel een goede reden voor heeft, stop je energie in het ontdekken wat voor de ander wel mogelijk is.

Stap 5: Spreek af wanneer je weer met elkaar hierover in gesprek wilt gaan. Ook dan kun je dit stappenplan volgen.

Alle succes en zinnelijkheid toegewenst.. en neem gerust contact met ons op als je iets persoonlijks wilt bespreken.

1 reactie. Reactie plaatsen

[…] niet zo prettig (meer) vindt. Dit kan gebeuren en ook dit is op te lossen. In het blogbericht Geen zin vind je hierover meer […]

Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Fill out this field
Fill out this field
Geef een geldig e-mailadres op.
Je moet de voorwaarden accepteren voordat je het bericht kunt verzenden

Menu