in het nu zijnHet is zo heerlijk als het lukt.. helemaal in het nu zijn. Je hebt dan namelijk geen tijd om te treuren over vroeger of je zorgen te maken over de toekomst, en dat geeft je zo’n heerlijk vrij en vredig gevoel!
De vraag die vervolgens meteen rijst is: Hoe doe je dat dan? Bijgaand enkele tips..

  • Realiseer je dat ‘in het nu zijn’ een keuze is. En iets kiezen betekent in actie komen. Dus als je er voor wilt kiezen om ‘in het nu te zijn’ dan staat je iets te doen. Net zoals je kunt kiezen om op tijd naar bed te gaan of om gezond te eten: daar horen ook allerlei concrete acties bij.
  • Het fijne van ‘in het nu zijn’ is dat je er op ieder moment weer mee kunt beginnen. Het hoeft niet gelukt te zijn, het vergt geen voorbereiding, het kost niets en je hoeft het niet eerst te leren.
  • Je kunt ‘in het nu zijn’ eenvoudig concreet maken door een bepaalde zin uit te spreken. Een zin die je zelf bedenkt en die jou een goed gevoel geeft. Wat is een goede zin voor jou?
  • Beloon jezelf zodra je in het moment bent, met een warme glimlach.
  • Glimlach eveneens zodra je merkt dat je niet meer in het moment bent. No problem namelijk, want het feit dat je het opmerkt, geeft je meteen de gelegenheid om weer naar het nu te gaan.
  • Keep it simple: ‘in het nu zijn’ is niet meer of minder dan je bewust zijn van het huidige moment. Je zegt ‘ja’ tegen het moment: waar je je bevindt, wie je nu bent, wat de omstandigheden zijn. Je vlucht niet, je vecht niet, je neemt het moment zoals het is. Je maakt er het beste van en/of probeert er zoveel mogelijk de schoonheid van in te zien. Uiteraard kun je er ook bewust voor kiezen om iets aan het huidige moment te veranderen zodat je het meer ‘jouw moment’ wordt.
  • Er is niets mis mee om vanuit het nu, na te denken over jouw verleden of over de toekomst. Het is dan een bewuste keuze en het voelt meestal niet naar. Je kunt wel verdriet of angst voelen maar je voelt tegelijkertijd ook hoop.
  • Verwacht niet dat als je meer ‘in het nu bent’, je continu gelukkig zult zijn. Accepteer dat het leven jou niet alleen maar geluk zal brengen. Verdriet, angst, pijn, teleurstelling.. het hoort er allemaal bij. Wel is het zo, dat als je meer in het moment bent, je de gevoelens meer bewust kunt laten komen en laten gaan. Dit maakt dat ze doorgaans minder met je aan de haal gaan en dat je er minder lang in gevangen zit.

Menu