Investeer tijdens de Feestdagen wat extra in je Liefdesrelatie!

investeer in je liefdesrelatie

Traditioneel gezien zijn er, na de feestdagen in de decembermaand, altijd meer koppels die besluiten om uit elkaar te gaan, dan op andere momenten. Dat komt omdat mensen vaak de illusie koesteren dat de feestdagen hun relatieproblemen kleiner zullen maken. Ze denken dat, ‘als we straks maar wat meer tijd voor elkaar hebben, dan zal het wel weer beter gaan’.
Het lastige is echter, dat door de feestdagen relatieproblemen vaak worden uitvergroot. Opeens is er even geen werk meer om je achter te verschuilen en het valt in de o-zo-gezellige-feestdagen juist extra op, dat het eigenlijk helemaal niet meer zo gezellig is.

De relatieproblemen zijn er dan uiteraard al langer. Maar vaak denken we dat ze vanzelf wel over zullen gaan of dat er bij iedereen wel wat is. Dat laatste is zeker waar. Relatieproblemen zijn volkomen normaal. Juist in een intieme liefdesrelatie kom je jezelf en elkaar helemaal tegen.
Wat minder waar is, is dat relatieproblemen vanzelf wel over zullen gaan. Voor het oplossen van relatieproblemen, is het juist belangrijk, dat er iets gaat veranderen, dat er een bepaald patroon doorbroken gaat worden.

Een belangrijke reden waarom het doorbreken van een bepaald patroon zo lastig is, is dat beide partners vaak denken dat het aan de ander is, om deze klus te klaren. Het eerste wat ik als Relatiecoach dan doe, is het verhelderen van het patroon waar ze samen in zitten en wat ze samen in stand houden. Daarna is het duidelijk, dat het geen enkele zin heeft om te kibbelen over wie er schuldig is aan wat. Je zit er altijd samen in en het goede nieuws is dan ook, dat je er samen weer uit kunt komen. Het gaat er uiteindelijk om, samen te ontdekken wat je beide anders kunt gaan doen.
Een andere hardnekkige blokkade is doorgaans het feit, dat het gevoel weg is. Het is ook helemaal invoelbaar, dat je het dan eigenlijk gewoon niet meer ziet zitten. Tegelijkertijd is het zinvol om je te realiseren wat er eerst was: was eerst je gevoel weg en kwamen toen de relatieproblemen of hebben de relatieproblemen er voor gezorgd dat je gevoel is verdwenen? In het laatste geval, is het vaak de moeite waard om te kijken of de relatieproblemen kunnen worden opgelost. Want er is een grote kans dat het goede gevoel daarna vanzelf weer terug gaat komen.

Als je je relatieproblemen graag op wilt lossen, red je het waarschijnlijk niet met een paar Feestdagen. Vandaar mijn tip: investeer in je liefdesrelatie! Zo kun je ook kiezen voor ondersteuning, middels een relatiecoachingstraject. Via een aanvullende ziektekostenverzekering kunnen de kosten vaak gedeeltelijk worden vergoed. Zo’n traject start met een kosteloos en vrijblijvend kennismakingsgesprek.

En heb je geen relatieproblemen? Dan zijn de Feestdagen een uitstekend moment om stil te staan bij de kwaliteit van jouw liefdesrelatie. Want de belangrijkste oorzaak voor het ontstaan van relatieproblemen, is dat we doorgaans weinig tijd en aandacht besteden aan de ontwikkeling van onze liefdesrelatie. We onderhouden onze auto, voeren functioneringsgesprekken op het werk, maar een relatie-check??
Terwijl ook ons liefdesleven continu in beweging is: de verliefdheidsfase houdt op te bestaan, het gezinsleven doet zijn intrede, er komen allerhande verleidingen voorbij en ook iedere partner op zich, maakt zo zijn persoonlijke ontwikkeling door. Door de vele ontwikkelingen in onze liefdesrelatie, is het belangrijk dat we ons steeds weer opnieuw op elkaar afstemmen. En daar is vooral tijd, aandacht, creativiteit en openheid voor nodig.

Tijd
Tijd voor elkaar vrijmaken, is voor veel stellen echt een issue. Ze brengen natuurlijk wel tijd met elkaar door, maar die is dan vaak volledig gevuld door praktische bezigheden, logistieke afstemming, sociale contacten, etc. Echt tijd voor elkaar vrijmaken, vraagt eigenlijk om een heuse date. Wanneer heb jij alle tijd voor mij en ik alle tijd voor jou? Je kunt wachten tot dit moment spontaan komt, maar je kunt, al wachtende, op deze manier ook spontaan uit elkaar groeien. Trek dus gewoon die agenda, regel indien nodig een oppas en verklaar deze date tot iets heiligs.

Aandacht
Als je tijd voor elkaar hebt vrij gemaakt, wil dat nog niet zeggen, dat je het hebben van aandacht voor elkaar, dan ook meteen hebt geregeld. Aandacht vraagt vooral een open houding, het-er-voor-de-ander-willen-zijn, het stellen van open vragen, het luisteren totdat de ander volledig is uitgepraat, proberen echt te begrijpen wat er in de ander omgaat, het loslaten van je veronderstellingen en de beelden die je al over de ander had. Dit lijkt misschien vaag, maar als je aan jouw partner vraagt of je hem/haar voldoende aandacht hebt gegeven, kan hij/zij je dat zo vertellen. Je kunt eveneens vragen wat de ander nog had gewenst, zodat je je ‘aandacht-vaardigheden’ verder kunt ontwikkelen. Succes verzekerd!

Creativiteit
Als je zelf onderdeel van een probleem bent, is het soms niet zo eenvoudig om dit op te lossen. De blik van een buitenstaander, doet daarentegen vaak wonderen. Je kunt die blik enigszins zelf creëren door naast elkaar te gaan zitten (i.p.v. tegenover elkaar) en het probleem voor jullie op tafel zetten, bijv. in de vorm van een ‘peper & zout stel’. Je zorgt er op deze manier voor, dat het probleem jullie gezamenlijke vijand is en dat het er behapbaar / relativerend uit ziet.
Creativiteit is nodig omdat beide partners meestal wel een oplossing voor het probleem hebben, alleen zijn het onverenigbare oplossingen. Het is dan ook zinvol om beide oplossingen los te laten en samen op zoek te gaan naar alternatieven. Ga daarbij ook vooral op zoek naar datgene, wat er achter het issue zit, ‘Wat is het, waar de ander zo naar verlangt?’

Openheid
We willen graag dat de ander ons door en door kent en helemaal vanuit zichzelf begrijpt, wat we nodig hebben. Dit is echter helaas een utopie. We mogen al blij zijn als we onszelf enigszins begrijpen.. Het lijkt ook vaak dat het makkelijk is om open te zijn. Niets is minder waar. Open zijn over wat we voelen, denken en wensen.. Daar is juist veel moed voor nodig, de moed om ons kwetsbaar op te stellen. Mijn tip is dan ook om aan elkaar te vragen, wat je van de ander nodig hebt, om je kwetsbaar op te kunnen stellen.

Het goede nieuws is dus dat we veel kunnen doen om relatieproblemen te voorkomen en op te lossen. We kunnen er voor kiezen om op een opbouwende manier met elkaar aan de slag te gaan. Waarom? Gewoon omdat onze liefdesrelatie en onze partner ons zo ontzettend aan het hart gaat..

Wil je ook graag, tijdens de Feestdagen, extra investeren in jouw liefdesrelatie? Tijdens het Bosch Winterparadijs kun je met mij, op bepaalde tijden, een ‘Lang-leve-de-Liefde-sessie’ boeken. Daarnaast heb ik de meditatieve winterwandeling ‘De taal van de Liefde’ ontwikkeld. Klik voor meer informatie op de bovenstaande links of bezoek de website van het Bosch Winterparadijs.

Menu