No Mud, No LotusTja.. wie heeft er nu zin in ellende? Niemand toch? Toch zou je uit de uitspraak ‘No Mud No Lotus’ kunnen opmaken dat we er blij mee zouden moeten zijn..?! Maar we kunnen die interpretatie ook los laten: Ellende is niet fijn en dat hoeft het ook niet te worden.
Ellende wordt doorgaans wel groter als we haar proberen te negeren of als we er fel tegen te keer gaan. Een voorbeeld hiervan is proberen de ellende met veel drank te verdoezelen of heel boos worden en blijven op dat-/diegene die onze ellende heeft veroorzaakt.

In de mindfullness wordt veel gesproken over het erkennen van datgene wat er nu is en het loslaten van onze verwachtingen over hoe het had moeten zijn.
Dat klinkt ontzettend logisch en goed en wijs, maar ga er, midden in de modder, maar aan staan… dat is hartstikke moeilijk!!
Ook dat mogen we dan weer erkennen.., dat dat hartstikke moeilijk is. En ook die verwachting mogen we dan weer loslaten.., dat het omgaan met ellende iets makkelijks zou zijn.

Ik denk wel dat hoe vaker we dit doen (erkennen en loslaten), hoe sneller we uiteindelijk weer uit die modder komen en de Lotus in ons weer tot bloei komt.
No Mud No Lotus… Ik wens iedereen die op dit moment diep in de modder zit, alle energie, wijsheid en steun toe.

Menu